Press release – Cybersafe – Arteam

Ние сме много щастливи да обявим началото на новаторския проект CybeSafe, жизненоважно начинание, посветено на повишаване на осведомеността относно кибернасилието срещу жени и предоставяне на основни ресурси, за да помогне на жените да останат в безопасност в дигиталния свят. Кибернасилието, основано на пола, е широко разпространен проблем, който нанася тежки физически, психологически, психически и икономически последици на своите жертви. Въпреки че точните статистически данни остават неуловими, Съветът на Европа е широко признат, че милиони жени са подложени на кибернасилие, което подчертава спешната необходимост от действие. Чрез този проект ние се стремим да разработим всеобхватни ресурси, специално пригодени за уникалните предизвикателства, пред които са изправени жените онлайн. Тези ресурси ще включват практически съвети, проактивни мерки и стратегии за реагиране на кибернасилие, позволяващи на жените да защитят своите цифрови самоличности, лична информация и цялостно благосъстояние.

От март 2020 г. глобалното използване на интернет е нараснало с 50-70%. С повишената свързаност светът се сблъска и с ескалация на негативната страна на дигиталното пространство – кибер тормоза. Този тип насилие може да приеме различни форми, като онлайн тормоз, киберпреследване, реч на омразата и публично засрамване. Въпреки това, подобно на офлайн насилието, кибертормозът поддържа отрицателни психологически, социални и репродуктивни въздействия върху жертвите, понякога също водещи до офлайн физическо и сексуално насилие.

Общата цел на проекта е да развие уменията на жените, които използват интернет, за да идентифицират и да се справят с кибер заплахи и да потърсят помощ в случай, че правата им са нарушени.

Конкретните цели са:

1. Усъвършенстване на уменията на жените да избягват кибернасилие или да го докладват, когато се случи
2. Борете се със социалната стигма: Жените обикновено биват ревиктимизирани от социалните медии
3. Подкрепете групите за правата на жените и консултациите с жертвите
4. Повишаване на осведомеността за различните форми на кибернасилие
5. Насърчаване на цифровата безопасност
6. Създаване на безопасно пространство за жертвите на кибернетично насилие
7. Усъвършенстване на уменията на организациите в темата на проекта, но и в работата на международно ниво

Каним ви да се присъедините към нас в това трансформиращо пътуване към по-безопасен и по-приобщаващ цифров пейзаж. Заедно можем да направим осезаема разлика в живота на жените и да проправим пътя към бъдеще, в което всички хора могат да процъфтяват онлайн, освободени от оковите на кибернасилието.

Следете нашия проект: #cybersafeeu