Press release – Cybersafe – Debate Club

Веома смо срећни што можемо да најавимо покретање револуционарног пројекта ЦибеСафе, виталног подухвата посвећеног подизању свести о сајбер насиљу над женама и обезбеђивању основних ресурса који ће помоћи женама да остану безбедне у дигиталном свету. Сајбер родно засновано насиље је свеприсутно питање које наноси тешке физичке, психолошке, менталне и економске последице на своје жртве. Иако прецизна статистика остаје недостижна, Савет Европе широко признаје да милиони жена трпе сајбер насиље, наглашавајући хитну потребу за акцијом. Кроз овај пројекат, циљ нам је да развијемо свеобухватне ресурсе посебно прилагођене јединственим изазовима са којима се жене суочавају на мрежи. Ови ресурси ће обухватити практичне савете, проактивне мере и стратегије за реаговање на сајбер насиље, омогућавајући женама да заштите свој дигитални идентитет, личне податке и опште благостање.

Од марта 2020. глобална употреба интернета је порасла за 50-70%. Уз повећану повезаност, свет се такође суочио са ескалацијом негативне стране дигиталног простора – сајбер узнемиравањем. Ова врста насиља може имати различите облике, као што су малтретирање на мрежи, сајбер ухођење, говор мржње и јавно срамотење. Међутим, баш као и ванмрежно насиље, сајбер узнемиравање одржава негативне психолошке, социјалне и репродуктивно здравље жртава, што понекад доводи и до физичког и сексуалног насиља ван мреже.

Општи циљ пројекта је унапређење вештина жена које користе интернет за идентификацију и борбу против сајбер претњи и тражење помоћи у случају кршења њихових права.

Специфични циљеви су:
1. Унапређење вештина жена да избегну сајбер насиље или да га пријаве када се деси
2. Борите се против друштвене стигме: Жене обично ревиктимизирају друштвени медији
3. Подржати групе за женска права и консултације са жртвама
4. Подићи свест о различитим облицима сајбер насиља
5. Промовисање дигиталне безбедности
6. Стварање сигурног простора за жртве сајбер РН-а
7. Унапређење вештина организација у теми пројекта али иу раду на међународном нивоу

Позивамо вас да нам се придружите на овом трансформативном путовању ка сигурнијем и инклузивнијем дигиталном пејзажу. Заједно можемо направити опипљиву разлику у животима жена и утрти пут за будућност у којој сви појединци могу напредовати на мрежи, ослобођени окова сајбер насиља.

Пратите наш пројекат: #cybersafeeu