Press release – Cybersafe – Hellas for Us

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε την έναρξη του πρωτοποριακού έργου Erasmus+ CybeSafe, μιας ζωτικής σημασίας προσπάθειας αφιερωμένης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών και στην παροχή βασικών πόρων για να βοηθήσουμε τις γυναίκες να παραμείνουν ασφαλείς στον ψηφιακό κόσμο. Η βία με βάση το φύλο στον κυβερνοχώρο είναι ένα διάχυτο ζήτημα που επιφέρει σοβαρές σωματικές, ψυχολογικές, ψυχικές και οικονομικές συνέπειες στα θύματά της. Αν και τα ακριβή στατιστικά στοιχεία παραμένουν άπιαστα, αναγνωρίζεται ευρέως από το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι εκατομμύρια γυναίκες υπομένουν τη βία στον κυβερνοχώρο, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση. Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε να αναπτύξουμε ολοκληρωμένους πόρους ειδικά προσαρμοσμένους στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο διαδίκτυο. Αυτοί οι πόροι θα περιλαμβάνουν πρακτικές συμβουλές, προληπτικά μέτρα και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της βίας στον κυβερνοχώρο, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να προστατεύσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα, τις προσωπικές τους πληροφορίες και τη συνολική ευημερία τους.

Από τον Μάρτιο του 2020, η παγκόσμια χρήση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά 50-70%. Με αυξημένη συνδεσιμότητα, ο κόσμος αντιμετώπισε επίσης μια κλιμάκωση της αρνητικής πλευράς του ψηφιακού χώρου – της παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο. Αυτό το είδος βίας μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως διαδικτυακό εκφοβισμό, διαδικτυακή καταδίωξη, ρητορική μίσους και δημόσια ντροπή. Ωστόσο, ακριβώς όπως η βία εκτός σύνδεσης, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο διαιωνίζει αρνητικές ψυχολογικές, κοινωνικές και αναπαραγωγικές επιπτώσεις στα θύματα, οδηγώντας μερικές φορές σε σωματική και σεξουαλική βία εκτός σύνδεσης.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να προωθήσει τις δεξιότητες των γυναικών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

1. Προώθηση των δεξιοτήτων των γυναικών να αποφεύγουν τη βία στον κυβερνοχώρο ή να την αναφέρουν όταν συμβαίνει
2. Καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος: Οι γυναίκες συνήθως ξαναθυματοποιούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
3. Υποστήριξη των γυναικών για τα δικαιώματα τους και τις διαβουλεύσεις με τα θύματα
4. Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διάφορες μορφές βίας στον κυβερνοχώρο
5. Προώθηση της ψηφιακής ασφάλειας
6. Δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τα θύματα της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο
7. Προώθηση των δεξιοτήτων των οργανισμών στο θέμα του έργου αλλά και στην εργασία σε διεθνές επίπεδο

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι προς ένα ασφαλέστερο και πιο συμπεριληπτικό ψηφιακό τοπίο. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε μια απτή διαφορά στις ζωές των γυναικών και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα μέλλον όπου όλα τα άτομα μπορούν να ευδοκιμήσουν στο διαδίκτυο, απαλλαγμένα από τα δεσμά της βίας στον κυβερνοχώρο.

Μείνετε συντονισμένοι ακολουθώντας το έργο μας: #cybersafeeu